Blog
آیا جنگل های ایران، 50 سال آینده را خواهند دید؟
به گزارش گیاه نیوز به نقل از ایمنا، جنگلها، تودههای سبزی که حدود یکسوم از زمینهای جهان را به خود اختصاص دادهاند، سرپناه بیش از نیمی از گونههای ساکن در خشکی هستند، به تعادل اکسیژن، دیاکسیدکربن و رطوبت موجود در هوا کمک و از حوزههای آبخیزداری تأمینکننده آب شیرین رودخانهها محافظت میکنند بیش از هر برهه زمانی دیگر مورد توجه قرار گرفتهاند، البته با وجود نابودی سالانه میلیونها هکتار از جنگلهای سراسر دنیا به دلایل گوناگون و ناکامی محافظان محیط زیست از مقابله با این معضل، انسان هنوز هم راهی طولانی برای درک عمیقتر اهمیت این پوششهای مفید و حیاتی برای کره زمین در پیشرو دارد، از اینرو در کشور ایران روز هشتم مردادماه به نام “جنگل رمز حیات” نامگذاری شده؛ روزی بسیار پراهمیت است، چراکه نقش جنگلها در پایداری سرزمین و شادابی حیات انسانها، جانوران و گیاهان و نقشی که در تأمین آب، هوا و امنیت غذایی ایفا میکند، غیرقابلانکار است، بنابراین هدف اصلی این روز، ارج نهادن به نقش بیبدیل و تأثیرگذار جنگلها در نیل به توسعه پایدار و حفظ بستر حیات برای بقای انسان و همه موجودات زنده است.
در ایران شش نوع جنگل وجود دارد، این جنگلها شامل جنگلهای هیرکانی، بلوط غرب ایران، قرهداغ یا ارسباران، دریایی حرا و چندل (مانگرو)، خشک داخلی و جنگلهای دستکاشت که همه آنها در معرض خطر قرار دارند، است، از آنجا که نام قدیم گرگان «هیرکان» بوده، نام این جنگل به هیرکانی معروف شده است؛ این جنگل از گرگان تا گیلان، آستارا، آذربایجان ادامه دارد و به جنگلهای بارانی هم معروف است. جنگلهای دریایی حرا و چندل (مانگرو) که با جزر و مد دریا رشد و نمو یافته، اکنون بهدلیل بیتوجهی در حال نابودی است. جنگل قرهداغ یا ارسباران بهدلیل رطوبت رود ارس ایجاد شده و درختان این جنگل و حیواناتی که در آن زیست میکنند؛ منحصربهفرد هستند، اما این جنگلها نیز در حال نابودی است.
لزوم بروزرسانی معیارهای ارزیابی زیستمحیطی برای حفظ جنگلها
کامران پورمقدم، رئیس مرکز جنگلهای خارج از شمال سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور اظهار کرد: جنگلهای مانگروی ایران یکی از نقاط منحصربهفرد زیستگاههای مانگروی دنیا محسوب میشود، زیرا این رویشگاه بین عرضهای ۲۵ تا ۲۷ درجه گسترش پیدا کرده و این منطقه از نقاط جغرافیایی خاص است.
وی اضافه کرد: مساحت جنگلهای مانگرو در ایران بیش از ۲۷ هزار هکتار است که غالب گونههای آن گونه حرّا با اسم علمی Avicenna Marina است. این جنگلها از خلیج نایبند در بوشهر تا خلیج گواتر در جنوب سیستان و بلوچستان و در حاشیه دریای عمان گسترش پیدا کرده است. بیش از ۹۰ درصد این جنگلها چه از لحاظ کیفیت و کمیت در استان هرمزگان مانند بندر خمیر و جزیره قشم واقع شده است، البته لکهای در منطقه خور آذینی استان هرمزگان شهرستان سیریک وجود دارد که گونه «چندل» است.
رئیس مرکز جنگلهای خارج از شمال سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور با بیان اینکه یکی از فواید جنگلهای مانگرو تنوع زیستی آنهاست، اظهار کرد: به علت وجود مواد مغذی بسیار ارزشمند برای تودههای حیوانی و جانوران آبزی و حیات وحش دریا و حتی خشکی، تنوع زیستی در جنگلهای مانگرو بسیار بالا است بنابراین تکثیر میگو و ماهی در این رویشگاه با کیفیت بسیار بالا انجام میشود.
وی افزود: به همین علت جوامع محلی که به شغل صیادی مشغول بوده بسیار مایل به حفظ و توسعه این رویشگاهها هستند، زیرا به صورت مستقیم به معیشت و کیفیت بیشتر صیادی آنها کمک خواهد کرد.
پورمقدم درباره اقدامات سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری برای حفاظت از جنگلهای مانگرو گفت: طرحی تحت عنوان طرح ملی مدیریت جنگلهای مانگرو با هدف مدیریت و صیانت از این جنگلها در استانهای جنوبی کشور یعنی خوزستان، بوشهر، هرمزگان و سیستان در حال اجراست. بخشی از این طرح مربوط به عملیات احیایی، توسعه جنگلهای مانگرو در قالب نهالکاری و بذرکاری و بخش دیگر آن مربوط به اقدامات حفاظتی مانند گشتهای قایقهای موتوری برای جلوگیری از قطع درختان و سرشاخهزنی است.
وی با اشاره به طرح کاشت یک میلیارد اصله نهال در کشور اضافه کرد: عملیات احیایی و کاشت درخت و جنگلکاری در جنگلهای مانگرو در قالب طرح کاشت یک میلیارد اصله نهال انجام میشود. در این جهات مناطقی را در قالب مناطق مستعد برای احیای جنگلهای مانگرو در این رویشگاهها در استانهای جنوبی بر اساس مطالعات ساحلی شناسایی کردیم. از مرداد ماه جمعآوری بذر و تولید نهال با کمک جوامع محلی که بخش عمده آنها به صیادی اشتغال دارند- در تمام استانهای جنگل حرا بهوبژه در استان هرمزگان انجام میشود. کاشت هم در فصل مستعد از سوی جوامع محلی صورت میگیرد.
چه عواملی موجب تخریب جنگلها میشود؟
رئیس مرکز جنگلهای خارج از شمال سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور تاکید کرد: پیشبینی میکنیم که در حدود ۵۹ هزار هکتار عرصه مستعد برای «حرّاکاری» در جنگلهای مانگرو وجود داشته باشد که به فراخور اعتبارات و هماهنگی جوامع محلی و مشارکت آنها طی چهار تا پنج سال در کل رویشگاههای جنوبی مانگرو کشور انجام شود.
وی با اشاره به عوامل تخریب رویشگاههای مانگروی کشور گفت: احداث تأسیسات در بالادست این رویشگاه از عوامل تخریب آن محسوب میشود، چرا که جریان هیدرولوژیک آب شیرین در محل ورود آن به دریا را مختل میکند. هر اقدامی که موجب ایجاد اختلال در ورود یا جریان آب شیرین از بالادست به مصب دریا شود، میتواند به این رویشگاه آسیب برساند، از جمله این اقدامات میتوان به ایجاد پل، سد، جادهسازی، تأسیسات پرورش میگو اشاره کرد که اگر بر اساس مطالعات ارزیابی زیستمحیطی نباشد میتواند این رویشگاه را دچار آسیب و آن را تخریب کند.
پورمقدم عبور لنجها و قایقهای حاوی کالای قاچاق از خورها و رویشگاههای مانگرو را از دیگر عوامل تخریب این زیستگاه دانست و تصریح کرد: این قایقها موجهای سنگینی را ایجاد میکنند و باعث فرسایش پای درختان و در نهایت سرنگونی و آسیب به این رویشگاه میشوند.
وی با بیان اینکه وجود پسابهای صنعتی و تخلیه مواد نفتی در دریا به صورت اشتباه به این اکوسیستم آسیب وارد میکند، افزود: سعی شده با هماهنگی با نیروی انتظامی، جوامع محلی، صیادان و متولیان صنایع فعال در بالادست این رویشگاهها، این آسیبها را به حداقل برسانیم. این اتفاق در خلیج نایبند افتاد و خوشبختانه توانستیم تهدید این منطقه یعنی جاده سازی و پل سازی را به حداقل برسانیم چراکه این تأسیسات ورود آب شیرین به رویشگاههای مانگرو را تهدید میکرد.
رئیس مرکز جنگلهای خارج از شمال سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور با اشاره به همکاری سازمان منابع طبیعی با سازمان محیط زیست برای حفاظت از جنگلهای حرّا اظهار کرد: این جنگلها جزو تالابهای دریایی محسوب میشوند و در قالب کنوانسیون حفاظت از تالابها یعنی کنوانسیون رامسر تحت حفاظت قرار گرفتهاند. این رویشگاه در دهه ۷۰ میلادی بهصورت رسمی از طریق یونسکو به عنوان ذخیرهگاه زیستکره ثبت شد بنابراین یک محدوده بزرگ واجد تنوع زیستی و حفاظتشده محسوب میشود.
وی اضافه کرد: سازمان محیط زیست در قبال حفاظت از تالابها مسئولیتهایی دارد و اقدامات حفاظتی خود را انجام میدهد و بخشی از عملیات حفاظتی که بهصورت گشت و مراقبت قایق موتوری است، با همکاری منابع طبیعی صورت میگیرد. عمده عملیات احیایی این رویشگاه که مربوط به جنگلکاری و توسعه جنگلهای مانگرو در مناطق مستعد و احیای این رویشگاهها است توسط منابع طبیعی انجام میشود و این کار را با هماهنگی سازمان محیط زیست و مناطق آزاد ویژه مانند منطقه آزاد قشم انجام میدهد و هماهنگی خوبی با آنها دارد.
پورمقدم با بیان اینکه باید ارزیابی تهدیدات بر اثر ایجاد تأسیسات یا ساخت و ساز و فعالیت این صنایع در بالادست این رویشگاهها آسیب میرساند به صورت دقیقتر انجام شود، گفت: سازمان محیط زیست در بسیاری از موارد ورود کرده و با همکاری دو سازمان برای کاهش تهدیدات تلاش شده است. منابع طبیعی یا محیط زیست بهتنهایی نمیتوانند اقدامات بازدارنده را برای برخی فعالیتهای بالادست انجام دهند و همافزایی دو دستگاه باعث شده است که این تهدیدات کاهش یابد.
وی خاطرنشان کرد: بهترین ابزار قانونی ارزیابی زیست محیطی است البته باید شاخصهای آن بهروز و دقیقتر شود و با توجه به تغییرات اقلیمی باید حفاظت از این رویشگاهها و اقدامات احیایی بیشتر صورت پذیرد.
نابودی تمام جنگلهای ایران تا ۵۰ سال دیگر
اسماعیل کهرم، کارشناس و کنشگر محیطزیست در گفتوگو با خبرنگار ایمنا، اظهار کرد: نابودی جنگلهای ایران تا ۵۰ سال آینده، مطابق با برآوردهای هشدارگونه ناسا از وضعیت ایران حقیقت دارد، به این معنا که با تداوم این شرایط، طی سالهای ۲۰۵۰ تا ۲۰۶۰ اثری از جنگلهایی که امروز میشناسیم در کشور باقی نخواهد ماند.
وی با ابزار تأسف از اینکه جنگلهای ایران وضعیت بسیار نامناسبی دارند، گفت: چندی پیش با حضورم در کنفرانس GPL کشور آلمان یکی از سازندگان این دستگاهها ضمن گفتوگوی دو نفره مطرح کرد که اکنون متوجه شدهایم که بهترین کار در فضا مشاهده زمین از مریخ است، طی این مشاهدات دیدیم که در کشور شما ایران سالیانه یک تا ۱.۵ درصد از جنگلها در حال نابود شدن هستند.
این کارشناس و کنشگر محیطزیست ادامه داد: اگر سالانه یک درصد جنگلها در ایران از بین برود طی ۱۰۰ سال آینده جنگلی نخواهید داشت و با ۱.۵ درصد حدود ۷۵ سال دیگر تمام جنگلهای کشورتان نابود میشوند.
برگزاری مراسم روز جهانی جنگلبان در منابع طبیعی کشور
روز جهانی جنگلبان گرامی باد
فدراسیون بین المللی رنجرها (IRF) در سال 2007 و در پانزدهمین سالگرد تاسیس این فدراسیون، 31 july مصادف با ۹ مرداد را به عنوان روز جهانی رنجر نامگذاری کرد.
کلمه Ranger از نظر کار معادل جنگلبان و محیطبان است. زیرا در سایر کشورها هر دوی این عملکردها در شرح وظایف رنجرها هست.
از سال 96 جشنواره ملی روز جنگلبان توسط تشکل مردمنهاد جمعیت حامیان زمین با حمایت سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور و با هدف آگاهسازی و معطوف نمودن اذهان عمومی به مقام، جایگاه و سختی های شغل جنگلبان در ایران برگزار میگردد.
جنگلبانان مهمترین حافظان منابع طبیعی هستند که با سپر کردن خود از ریشهها و شاخ و برگهای درختان حفاظت میکنند تا نکند درختی از خانواده جنگل کم شود، منابع طبیعی آسیب ببیند و آتشی به جان سبزهها بیفتد.این روز بهانهای است براي گرامیداشت و تکریم انسان هایی که شب و روز از پا نمی شناسند و جان خود را در راه حفظ و نگهداری جنگلها، مراتع و عرصههای طبیعی كشور به خطر میاندازند تا این میراث ارزشمند الهی در اختیار نسل های آینده قرار گیرد.
در مراسم بزرگداشت روز جهانی جنگلبان که با حضور مدیران منابع طبیعی و جنگلبانان در تهران و همزمان در ادارات کل منابع طبیعی استان ها برگزار می شود، مدیران منابع طبیعی به اتفاق مدیران ارشد و دست اندرکار استانی از پاسگاههای حفاظتی بازدید نموده و از زحمات جنگلبانان تقدیر می کنند.
دیدار با خانواده شهدای جنگلبان و قرائت فاتحه بر سر مزار جان نثاران منابع طبیعی، دیدار با جنگلبان ایثارگر و پیشکسوتان منابع طبیعی، فراهم کردن زمینه حضور جنگلبانان در صدا و سیمای استانی جهت بیان مشکلات و سختی های شغل جنگلبانی و همچنین رایزنی برای نامگذاری برخی اماکن، میادین و خیابان به نام جنگلبان از دیگر برنامه های روزجهانی جنگلبان است.درود بی پایان به رنجرهای آسیب دیده یا کشته شده و همکارانشان که هنوز با شجاعت نقش خود را در این زمینه به عهده می گیرند.
طرح ۱۰ ساله برای مراحل اجرایی کاشت و نگهداری از نهالها
🔹 آغاز مقدمات کاشت ۲۵۰ میلیون اصله نهال منابع طبیعی
استانها برنامه ۱۰ ساله تدوین کردند.
معاون امور جنگل سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور گفت: تمام استانهای کشور برنامه ۱۰ ساله برای اجرای مراحل کاشت و نگهداری نهالها در نقاط تعیین شده، تهیه کردهاند و عملیات گودبرداری و مقدمات کاشت آغاز شده است.
نقی شعبانیان اظهار داشت: طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت هر سال دارای سه بخش اجرایی تولید، کاشت و نگهداری نهال است و در سال جاری بخش نخست اجرای این طرح با تولید بیش از ۲۵۰ میلیون اصله نهال، تمام شده و استانها اکنون بخش دوم اجرا یعنی مقدمات کاشت را آغاز کردهاند.
وی با بیان این که تمام استانها برنامه کاری و طرح ۱۰ ساله خود را برای مراحل اجرایی کاشت و نگهداری نهالها تهیه کردهاند، تصریح کرد: در بخش دوم اجرای این طرح همچنین برنامهریزی شده که چه نهالهایی در چه عرصههایی و چگونه کاشته شوند.
شعبانیان ادامه داد: یکی از مزیتهای تهیه برنامه و طرح ۱۰ ساله برای مراحل اجرایی کاشت و نگهداری از نهالها در هر یک از نقاط و مناطق تعیین شده در استانها این است که طرح توسط مدیران بعدی نیز پیگیری میشود و نقشه راه مشخص است.
وی تصریح کرد: به دلیل حجم بالای تولید نهالهای منابع طبیعی در قالب طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت در سال جاری، مقدمات کاشت در تمام عرصهها تا مهر ماه انجام و سپس مرحله کاشت نهالها بسته به مناطق آب و هوایی و اقلیم استانها آغاز میشود.
معاون امور جنگل سازمان منابع طبیعی درباره تولید نهالهای منابع طبیعی در قالب طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت گفت: ما تولید ۲۵۰ میلیون نهال در سال را پیشبینی کردهایم، اما در عمل برای تولید ۲۷۰ تا ۲۸۰ میلیون نهال برنامهریزی و اقدام میکردیم، زیرا برخی از نهالها به ویژه در مناطق سرد، در سال نخست قابل انتقال از نهالستانها به عرصه نیستند و در سال دوم یا سوم انتقال این نهالها انجام میگیرد ضمن آن که در تولید نهال ممکن است تلفات هم داشته باشیم./کانال همیار طبیعت
فواید قارچ خوراکی و قارچ دارویی برای سلامتی چیست؟
هر گونه قارچ منحصر به فرد است و خواص ویژه ای برای بدن دارد. هر قارچ ترکیب خاصی از ویتامین ها، مواد معدنی و آنتی اکسیدان ها دارد. با این حال، قارچ های محبوب برخی از ویژگی های جهانی را به اشتراک می گذارند. قارچ ها دارای خواص ضد باکتریایی و از قضا خواص ضد قارچی هستند، اما چه کاری می توانند برای سلامت جسمی و روحی شما انجام دهند؟
آنها کالری کمی دارند و فاقد چربی یا کلسترول هستند اما در عین حال سرشار از فیبر غذایی و ویتامین هستند. همین ویژگی سبب شده تا برای کاهش وزن عالی باشند.
به علاوه، قارچ های خوراکی و دارویی می توانند به شما کمک کنند تا با افزودن طعم معطر بی نظیری به غذاهای بدون گوشت، اتکای خود به گوشت را از بین ببرید.
بیشتر قارچ ها مقادیر قابل توجهی از موارد زیر را دارند:
- ویتامین های B: مانند ریبوفلاوین، نیاسین و اسید پانتوتنیک
- مس: بدن شما برای رساندن اکسیژن به گلبول های قرمز به مس نیاز دارد
- فیبر غذایی
- پتاسیم: یک ماده مغذی حیاتی برای سلامت اعصاب
- سلنیوم: یک ماده معدنی مهم برای سلامت قلب
- ویتامین D: قارچ ها تنها منابع گیاهی ویتامین D هستند. ویتامین D برای استخوان ها و سلامت روان ضروری هستند.
- قارچ های دارویی حاوی بتا گلوکان برای بهبود عملکرد سیستم ایمنی هستند.
ارتباط قارچ ها با سیستم ایمنی بدن
هر قارچ حاوی انواع منحصر به فرد بتا گلوکان است. این به این معنی است که هر قارچ به روش های مختلف بر عملکرد سیستم ایمنی بدن تأثیر می گذارد.
در برخی از قویترین قارچهای دارویی، بتا گلوکانها سیستم ایمنی شما را برای تولید سلولهای کشنده طبیعی بیشتر تحریک میکنند. تحریک سیستم ایمنی برای مبارزه با سموم، بیماریهای مرتبط با افزایش سن و تومورها ضروری است.
خواص بالقوه ضد تومور و ضد سرطان قارچ های خوراکی
کشورهای آسیایی مانند چین و ژاپن قبلاً به طور یکپارچه قارچ ها و داروهای مشتق شده از قارچ را در برنامه های درمان سرطان خود گنجانده اند. مطالعات نشان که پلی ساکاریدهای موجود در برخی از قارچ ها مانند قارچ گانودرما و قارچ ترکی تیل ممکن است خواص ضد سرطانی و ضد توموری داشته باشند. تجویز این قارچ ها برای بیمارانی که تحت درمان سرطان سینه، سرطان روده بزرگ و سرطان پروستات قرار میگیرند، نتایج مثبتی را به دنبال داشته است. فواید قارچ های دارویی علیه سرطان و تومور:
- سلولهای NK برای مبارزه با سلولهای سرطانی تحریک میکنند.
- آنتی اکسیدان های موجود در قارچ از استرس اکسیداتیو دفاع می کنند. هنگامی که رادیکال های آزاد بسیار زیاد و آنتی اکسیدان های بسیار کمی وارد بدن شما می شود، سیستم ایمنی شما نمی تواند رادیکال های آزاد را به اندازه کافی سریع خنثی کند و سلول ها در معرض استرس اکسیداتیو قرار می گیرند. با گذشت زمان، استرس اکسیداتیو می تواند منجر به مجموعه ای از شرایط مرتبط با افزایش سن مانند سرطان، بیماری قلبی، آلزایمر، پارکینسون، فشار خون بالا، دیابت و غیره شود.
قارچ ها برای متعادل کردن فشار خون و سطح قند خون
قارچها به دلیل ویژگیهای پیشبیوتیکی که دارند میتوانند به بدن شما کمک کنند تا گلوکز را به طور مؤثرتری مصرف کند و سطح قند خون را کاهش دهد. فیتونوترینت ها و آنتی اکسیدان های موجود در قارچ همچنین ممکن است از تشکیل پلاک در امتداد دیواره شریان ها جلوگیری کرده و خطر سخت شدن رگ های خونی را کاهش دهند.
همچنین قارچ ها فاقد کلسترول هستند و به عنوان یک جایگزین طعم عالی برای گوشت عمل می کنند. خوردن کمتر گوشت = کاهش سطح کلسترول
انواع قارچ های خوراکی از سیستم عصبی مرکزی و سلامت روان حمایت می کنند
قارچ های دارویی مانند یال شیر و قارچ گانودرما حاوی آنتی اکسیدان ها و مواد مغذی گیاهی خاصی هستند که فاکتور رشد عصبی را تحریک می کنند.
NGF به رشد، ترمیم و حفظ اعصاب در مغز شما کمک می کند.
به عبارت دیگر، قارچ می تواند به پیشگیری از بیماری های مغزی مرتبط با افزایش سن مانند زوال عقل و از دست دادن حافظه و همچنین شرایط سلامت روان مانند افسردگی و اضطراب کمک کند.
قارچ ها عملکرد ایمنی را متعادل می کنند
برخی از غذاها سیستم ایمنی را تحریک می کنند و برخی دیگر آن را سرکوب می کنند. اما عملکرد قارچ ها در این مورد منحصر به فرد است. عموم قارچ های خوراکی سیستم ایمنی شما را متعادل می کنند.
هر قارچ اثر منحصر به فردی بر سیستم ایمنی دارد، بنابراین نکته کلیدی این است که قارچ مناسب برای رفع نیازهای خود را پیدا کنید.
مدیریت وزن
قارچ ها دلچسب و سیر کننده هستند. تحقیقات اولیه نشان میدهد که افزایش مصرف غذاهای کمانرژی (یعنی کالری کمی با توجه به حجم غذا)، بهویژه قارچها، بهجای غذاهای پرانرژی، مانند گوشت چرخکرده بدون چربی، میتواند برای مدیریت وزن مفید باشد.
سالم ترین قارچ ها برای وعده های غذایی کدامند؟
شما می توانید با گنجاندن برخی از این گونه های قارچ خوراکی در رژیم غذایی خود از طعم لذیذ و فواید سلامتی آن ها بهره مند شوید! البته این دسته از قارچ ها بیشتر جنبه غذایی دارند و خواص دارویی آن ها چندان مورد توجه قرار نمی گیرد. (در پایان این مقاله بهترین قارچ های دارویی را نیز معرفی کرده ایم.)
انواع قارچ های خوراکی که در چین، ژاپن و کره محبوب هستند
قارچ دکمه ای سفید
قارچ های دکمه ای سفید یکی از ساده ترین قارچ هایی هستند که در قفسه های فروشگاه ها پیدا می شوند. تحقیقات نشان می دهد که قارچ دکمه ای سفید ممکن است به مبارزه با رشد تومور کمک کند. قارچ های دکمه ای سفید اگر در فرآیند رشد در معرض اشعه ماوراء بنفش قرار گرفته باشند، منبع شگفت انگیز ویتامین D هستند. قارچ دکمه ای محبوب ترین قارچ در دنیاست!
این قارچ ساقه ضخیم و گوشتی دارد، می توان آن را برش داد و مانند گوشت کبابی کرد یا سرخ کرد.
قارچ صدفی
قارچ صدفی نیز یکی دیگر از انواع قارچ های خوراکی است که به دلیل فواید بالقوه برای سلامتی مورد ستایش قرار می گیرد. قارچ صدفی نه تنها خوشمزه است، بلکه از نظر بافت یک جایگزین عالی برای گوشت است.
قارچ انوکی
قارچ انوکی نوعی قارچ خوراکی که در چین محبوب است. قارچ انوکی یکی از اولین قارچ هایی بود که برای سرطان مورد مطالعه قرار گرفت. انوکی خوشمزه است و مانند بسیاری از قارچ های دیگر، انوکی تعدیل کننده ایمنی بالقوه است. همچنین ممکن است کلسترول و فشار خون را کاهش دهد.
قارچ Chanterelle
اگر به دنبال مصرف ویتامین های گروه B هستید، این قارچ به شما پیشنهاد می شود. قارچ Chanterelle حاوی مقادیر قابل توجهی از ویتامین های B1، B2، B3 و B5 است.
قارچ پورسینی
قارچ پورسینی را نمی توان به صورت تجاری کشت کرد. پورسینی های موجود در بازار جهانی همگی به صورت وحشی برداشت می شوند. قارچ پورسینی دارای ارگوتیونئین بسیار بالا و دارای خواص سیتوتوکسیک است.
به عبارت دیگر، آنها می توانند به سیستم ایمنی بدن شما کمک کنند تا در برابر تهدیدات مهاجم محافظت کند.
قارچ ترملا(Tremella fuciformis)
ترملا یکی دیگر از انواع قارچ های خوراکی است. قارچ ترملا به طور سنتی برای تقویت پوست، حمایت از عملکرد شناختی و متابولیسم سالم استفاده می شود.
- ترملا همچنین از سیستم ایمنی، سلامت سلولی، سلامت ریه، کلیه و کبد حمایت می کند.
- در طب سنتی چینی، از قارچ ترملا برای پشتیبانی از Qi (انرژی) استفاده می شود.
بهترین قارچ های دارویی کدامند؟
مطمئناً قارچ های دارویی نیز خوراکی هستند. اما غالبا به دلیل بافت سخت و یا طعم تلخ، بیشتر به شکل جوشانده و یا دمنوش مورد استفاده قرار می گیرند.
این قارچهای دارویی حاوی بالاترین سطوح بتا گلوکان و آنتی اکسیدانها هستند. میتوانید هر یک از قارچهای دارویی زیر را تهیه نمایید و از خواص دارویی آن ها بهره مند شوید.
قارچ گانودرما
گانودرما به عنوان قارچ جاودانگی نیز شناخته میشود. بتا گلوکان، اسیدهای گانودریک و سایر مواد مغذی موجود در قارچ گانودرما از سیستم ایمنی محافظت می کند. همچنین به شما کمک می کند تا خواب بهتری داشته باشند.
قارچ یال شیر
ویژگی های محافظت کننده عصبی و مواد مغذی آن، یال شیر را به گزینه ای عالی برای هر کسی که به دنبال یک نوتروپیک طبیعی است تبدیل می کند. نوتروپیک ها کلاسی از ترکیبات طبیعی هستند که میتوانند عملکرد مغز را بهبود بخشند.
قارچ ترکی تیل
قارچ ترکی تیل یا دم بوقلمون یکی از قارچ های دارویی است که به عنوان راه حلی برای درمان سرطان مورد مطالعه قرار گرفته است. متخصصان بهداشت ژاپن از ماده ای به نام PSK که در قارچ ترکی تیل یافت می شود، به عنوان بخشی از برنامه های درمان سرطان استفاده می کنند.
قارچ چاگا
اگر در حین پیاده روی قارچ چاگا را مشاهده کنید، ممکن است تصور کنید که بخشی از پوست درخت است. قارچ چاگا مملو از آنتی اکسیدان هایی است که از سلامت سیستم ایمنی بدن حمایت می کند و در عین حال فشار خون و قند خون را تنظیم می کند.
قارچ شیتاکه
مانند بسیاری از قارچ های موجود در این لیست، قارچ شیتاکه به طور طبیعی در کشورهای آسیایی رشد می کند. قارچ شیتاکه هم طعم لذیذی دارد و هم خواص بی نظیری دارد. بنابر این برخلاف سایر قارچ های دارویی میتوانید از آن در آشپزی روزمره ی خود نیز استفاده نمایید. اگر به دنبال قارچی جایگزین گوشت هستید، با شیتاکه شروع کنید. قارچ شیتاکه تقریباً همه اسیدهای آمینه مشابه را در خود دارد. استرول ها، اریتادنین و بتا گلوکان موجود در شیتاکه، به کاهش سطح قند خون و مبارزه با کلسترول بالا و تقویت سیستم ایمنی کمک می کند.
کوردیپس
قارچ کوردیسپس به دلیل تأثیری که در جذب اکسیژن دارد، قارچی محبوب در بین ورزشکاران است!
قارچ مایتاکه
قارچ مایتاکه برای حمایت از عملکرد سیستم ایمنی و کاهش سطح قند خون عالی است. مایتاکه همچنین با کاهش گرسنگی می تواند به کاهش وزن کمک کند.
جمع بندی
- قارچ ها سرشار از ویتامین ها و مواد معدنی مهمی هستند که بدن شما برای عملکردهای حیاتی به آن نیاز دارد از جمله: ویتامین های B، ویتامین D، مس، فیبر غذایی، پتاسیم.
- قارچها حاوی سطوح بالایی از آنتیاکسیدانها و بتا گلوکانها هستند که از سیستم ایمنی شما حمایت میکنند و به بدن شما در دفاع در برابر بیماریهای مرتبط با افزایش سن کمک میکنند.
- برای بهره مندی از بیشترین فواید، قارچ های خوراکی – قارچ های دارویی را برای چند هفته میل کنید. خودتان متوجه اثرات بی نظیر آن ها می شوید.
منبع: https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/10-types-of-mushrooms-you-need-to-try
ممنوعیت استفاده از سموم شیمیایی برای سمپاشی درختان اصفهان
مدیرعامل سازمان پارکها و فضای سبز شهرداری اصفهان با اشاره به انجام دو مرحله سمپاشی عمومی درختان شهر علیه آفات کلیدی گفت: برای مدیریت بهتر عملیات سمپاشی فضای سبز این کلانشهر، تلاش کردیم مصرف سم را به حداقل برسانیم که یکی از این اقدامات، ممنوعیت استفاده از سموم شیمیایی برای درختان شهر بوده است.
به گزارش گیاه نیوز به نقل از ایمنامجید عرفانمنش اظهار کرد: سازمان پارکها و فضای سبز شهرداری اصفهان بهعنوان سیاستگذار و هسته اصلی مدیریت فضای سبز کلانشهر اصفهان برنامههای مختلفی برای حفظ و نگهداری فضای سبز دارد که یکی از آنها موارد مربوط به گیاهپزشکی بوده است.
وی افزود: یکی از مباحث مهم گیاهپزشکی، مبارزه با آفات و بیماری گیاهان در سطح شهر بر اساس یک رویه مبتنی بر مسائل علمی و دستورالعمل انجام سمپاشی درختان است.
مدیرعامل سازمان پارکها و فضای سبز شهرداری اصفهان با بیان اینکه دو مرحله سمپاشی عمومی درختان سطح شهر علیه آفات کلیدی انجام میشود، تصریح کرد: بهتازگی برای مدیریت بهتر عملیات سمپاشی فضای سبز و درختان این کلانشهر، تلاش کردیم مصرف سم را به حداقل برسانیم که یکی از این اقدامات، ممنوعیت استفاده از سموم شیمیایی برای درختان شهر است.
وی خاطرنشان کرد: عمده سمپاشیهای گیاهی بر پایه محیط زیستی تغییر پیدا کرده است و در گام بعدی که بر اساس آن چند جلسه فنی با خبرگان گیاهپزشکی برگزار شد، با مطرح کردن موضوع مبارزه بیولوژیکی به این معنا که از برخی موجودات زنده از جمله قارچ، باکتری یا گونههای دیگری از حشرات شکاری مانند سنجاقک و کفشدوزک علیه آفتها استفاده کنیم.
عرفانمنش با اشاره به اینکه مباحث فنی این موضوع در حال بررسی است، گفت: گام نخست اینکه سمپاشی را کاهش دهیم و به سمت مبارزه بیولوژیک گام برداریم، بنابراین جلسهای با گیاهپزشکان فعال در شرکتهای فضای سبز همکار برگزار و هماهنگیهای لازم انجام شد تا در گام نخست، سمپاشی عمومی شهر را متوقف کنیم.
مدیرعامل سازمان پارکها و فضای سبز شهرداری اصفهان ادامه داد: از این پس سمپاشی عمومی علیه آفات کلیدی شهر نخواهیم داشت و از اسفندماه سال جاری، سمپاشی درختان متوقف خواهد شد و به سمت روشهای جایگزین از جمله شستوشوی درختان و استفاده از روغنهای معمول برای مبارزه با آفات و بیماریها که درخت را برای مبارزه متمرکز توسط گیاه علیه آفات پیش میبرد، پیش خواهیم رفت.
وی با بیان اینکه این اقدام یک دستاورد بزرگ فنی و محیط زیستی است، تاکید کرد: در این مرحله بخش زیادی از مصرف سم در شهر کاهش پیدا میکند و در راستای بهبود کیفیت محیط زیست شهر با این اقدام گامهای بلندی برداشته خواهد شد.
رهاسازی۳۸۱ میلیون مترمکعب آب برای کشاورزان حوضه زاینده رود
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای اصفهان از رهاسازی بیش از ۳۸۱ میلیون متر مکعب آب برای کشاورزان حوضه زاینده رود درسال آبی جاری تاکنون خبر داد.
به گزارش گیاه نیوز به نقل از روابط عمومی شرکت آب منطقهای اصفهان، حسن ساسانی اظهار داشت: از دوم مردادماه خروجی سد زاینده رود برای آبیاری باغات غرب استان اصفهان به مدت ۱۰ روز افزایش یافته است.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای اصفهان افزود: تا پایان شهریورماه در دو نوبت دیگر نیز رهاسازی آب ادامه خواهد داشت.
وی ادامه داد: از ابتدای سال آبی جاری تاکنون در راستای تحقق شعار سال ۱۴۰۲، مهار تورم و رشد تولید و حمایت از کشاورزان زحمتکش، ۳۸۱ میلیون متر مکعب رهاسازی آب برای کشاورزی از سد چم آسمان اصفهان صورت گرفته است.
ساسانی افزود: از طریق محل سدها و شبکههای آبیاری گلپایگان، خمیران، کمانه، حنا، قره آغاچ، پادنا و آغچه نیز برای کشاورزی شهرستانهای تحت پوشش رهاسازی آب انجام شده است.
ساخت ۷۰ هزار سرپناه ایمن برای عشایر طی سه سال آینده/ ۲۲۰ هزار پنل خورشیدی و ۳۸۰ خانه بهداشت در مناطق عشایرنشین کشور راهاندازی میشود
خواص دانه چیا
استفاده از مواد گیاهی و طبیعی یکی از بهترین راهکارها برای کاهش وزن است. طبق تحقیقات انجام شده در سازمان غذا و داروی ایالات متحده آمریکا، مصرف دانههای حاوی فیبر رژیمی میتواند به عنوان مکملها در فرآیند کاهش وزن مفید باشد. دانه چیا یکی از دانههای گیاهی مغذی برای کاهش وزن است. در همین راستا میخواهیم طریقه مصرف دانه چیا برای لاغری را بررسی کنیم.
دانه چیا چیست و چه تفاوتی با تخم شربتی و سیاه دانه دارد؟
دانه چیا دانههای کوچک سیاه یا سفیدی است. نام علمی دانه چیا، هالویا ساتیوا است و در خانواده نعنایان قرار دارد. از گیاه هیسپانیکا به دست آمده و بومی آمریکای مرکزی است. دانههای چیا قرنهاست که مصرف میشده و جزء اصلی رژیم غذایی آزتکها و مایاهای باستان بوده است. دانه چیا سرشار از مواد مغذی است. به دلیل وجود اسیدهای چرب امگا 3، فیبر، پروتئین و ریزمغذیهای مختلف به عنوان یک غذای فوقالعاده در نظر گرفته میشود. دانه چیا در آب حالتی ژلهای داشته و 12 برابر خود آب جذب میکند.
شکل ظاهری و خواص دانه چیا با تخم شربتی و سیاه دانه متفاوت است. دانه چیا تقریباً به اندازه کنجد با رنگ قهوهای رگه دار، سیاه یا سفید است. اما دانه تخم شربتی کشیدهتر، سیاه و براق است. تخم شربتی درصد جذب آب و لعاب کمتری نسبت به دانه چیا دارد. همچنین تخم شربتی میزان آهن بالایی دارد اما دانه چیا سرشار از پروتئین است. شکل و اندازه اندازه دانه چیا با سیاه دانه به کلی متفاوت است. طعم سیاه دانه تلخ بوده و اغلب در مواد غذایی استفاده میشود.
ارزش غذایی و فواید دانه چیا برای لاغری شکم و پهلو
یک انس یا 28 گرم از دانه چیا دارای مشخصات تغذیهای زیر است:
- فیبر: 11 گرم
- پروتئین: 4 گرم
- چربی: 9 گرم (5 گرم از آن اسیدهای چرب امگا 3 است)
- کلسیم: 18 درصد از میزان توصیه شده در رژیم غذایی (RDA)
- منگنز: 30 درصد از RDA
- منیزیم: 30 درصد از RDA
- فسفر: 27 درصد از RDA
دانه چیا با وجود ویتامینها و مواد مغذی بالا، در لیست مواد غذایی کم کالری است و به این دلیل در لیست مکملهای کاهش وزن قرار دارد.
طرز شستن دانه چیا؛ دانهها را به یک روش بشویید!
شستن دانه چیا تا حد زیادی شبیه به بقیه دانهها مانند شستن تخم شربتی و خاکشیر است. برای شستن دانه چیا دو کاسه انتخاب کنید. در یکی از کاسهها دانه را قرار داده و روی آن آب بریزید. کمی صبر کنید تا خاک دانه در ته کاسه نشست کند. پس از چند دقیقه کوتاه، دانهها را همراه با آب به کاسه بعدی بریزید. مراقب باشید خاک کف کاسه اول را به کاسه دوم انتقال ندهید. اگر خاک دانه بسیار بود؛ چند بار دیگر این مراحل را تکرار کنید. اگر خاک کم بود؛ یکبار دیگر مرحله قبلی را تکرار کنید.
دانه چیا چگونه به کاهش وزن کمک میکند؟ مادهای برای کاهش اشتها!
دانههای چیا مملو از فیبر است. فیبر گیاهان به تقویت احساس سیری و کاهش اشتها معروف است. دانه چیا هنگام مصرف، آب را جذب کرده و در معده منبسط میشود و مادهای ژل مانند ایجاد میکند. ژل تشکیل شده به شما کمک میکند تا برای مدت طولانیتری احساس سیری کنید و میل به میان وعده یا پُرخوری نداشته باشید. علاوهبر این دانههای چیا حاوی مقدار مناسبی پروتئین است. پروتئین سیری و متابولیسم بدن را افزایش داده و به سوخت و ساز بدن کمک میکند.
یکی از کلیدهای کاهش وزن موفق، تثبیت سطح قند خون است. نوسانات قند خون میتواند منجر به پرخوری شود. دانههای چیا دارای شاخص گلیسمی پایینی بوده و به آرامی هضم و جذب میشوند. در نتیجه گلوکز به تدریج در جریان خون آزاد شده و سطح قند خون را کنترل میکند. همچنین دانه چیا منبع گیاهی عالی از اسیدهای چرب امگا 3 است. امگا 3 با کاهش التهاب در بدن و ارتقاء عملکرد مطلوب متابولیک در کاهش وزن نقش دارد.
طریقه مصرف دانه چیا برای لاغری شکم و پهلو؛ بهترین حالت خیساندن دانه است!
دانه چیا را چگونه مصرف کنیم؟ نحوه مصرف دانه چیا برای لاغری به نوع غذا، میان وعده، برنامه غذایی و سلیقه شما بستگی دارد. در ادامه 4 طریقه مصرف دانه چیا برای لاغری را بیان میکنیم:
- پودینگ چیا: پودینگ چیا یک صبحانه یا میان وعده خوشمزه و مغذی است. دانههای چیا را با شیر گیاهی مورد علاقه خود مانند شیر بادام یا شیر نارگیل مخلوط کنید و بگذارید یک شب خیس بخورد. پس از 12 ساعت، قوام شبیه پودینگ غلیظ و خامهای خواهید داشت. برای طعمدار کردن پودینگ چیا میتوانید از مقداری میوه یا آجیل تازه استفاده کنید.
- اسموتی چیا: یک قاشق غذاخوری دانه چیا را با میوههای مورد علاقهتان، سبزیجات برگدار و مایع دلخواهتان ترکیب کنید تا یک اسموتی با طراوت و خوشمزه داشته باشید.
- مربا چیا: مربای دانه چیا را با ترکیب انواع توتها یا میوههای له شده ترکیب کنید. دانههای چیا بهطور طبیعی مخلوط را غلیظ کرده و مربای مغذی بدون شکر اضافی را آماده میکند.
- جایگزین تخم مرغ: اگر از یک رژیم غذایی گیاهی پیروی میکنید، دانه های چیا را میتوان به عنوان جایگزین تخم مرغ در غذاها استفاده کنید. کافی است یک قاشق غذاخوری دانه چیا را با سه قاشق غذاخوری آب مخلوط کنید و بگذارید چند دقیقه بماند تا یک قوام ژل مانند به خود بگیرد. ژل چیا میتواند جایگزین یک تخم مرغ در اکثر دستور العملها شود و خاصیت چسبندگی را به غذا اضافه کند.
دانههای چیا به صورت خشک شده بر روی انواع شیرینی، کیکها، سالاد و سایر خوراکیها نیز استفاه میشود.
بهترین زمان مصرف دانه چیا برای لاغری؛ با پزشک تغدیه خود مشورت کنید!
در حالت کلی میتوان گفت که زمان “جادویی” خاصی برای خوردن دانههای چیا به منظور کاهش وزن وجود ندارد. اما رعایت چند فاکتور زیر در بهترین زمان مصرف دانه چیا برای لاغری کمک کننده است:
- مصرف دانه چیا قبل از غذا میتواند باعث ایجاد احساس سیری و کاهش پرخوری شود. مقدار کمی از دانه چیا را حدود 30 دقیقه قبل از وعدههای غذایی اصلی خود مصرف کنید تا به کنترل اندازه و کاهش اشتها کمک کند.
- میتوانید دانههای چیا را به عنوان یک ماده در وعدههای غذایی خود بگنجانید. افزودن چیا به غذاهایی مانند سالاد، سوپ یا اسموتیها میتواند ارزش غذایی را افزایش و فیبر و پروتئین بیشتری را فراهم کند. بالا رفتن مقدار فیبر و پروتئین غذا به شما در حفظ یک رژیم غذایی متعادل کمک میکند.
- گزینه دیگر این است که دانه چیا را بعد از غذا مصرف کنید. دانه چیا به دلیل داشتن فیبر میتواند به هضم غذا کمک کند.
در هنگام مصرف دانه چیا، رعایت هیدراتاسیون ضروری است. دانههای چیا توانایی جذب آب و تشکیل یک ماده ژل مانند را دارند که میتواند برای کاهش وزن مفید باشد. اما لازم است همراه با خوردن دانه چیا به مقدار کافی آب بنوشید تا بدنتان دچار کم آبی نشود.
خواص دانه چیا برای زنان؛ تعادل هورمونها مهم است!
دانه چیا برای مردان و زنان مفید است. اما خواص ویژهای دارد به سلامت عمومی زنان کمک بیشتری می کند. از مزیتهای خاص دانه چیا برای زنان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- تعادل هورمونی و کاهش نوسانات خلقی
- کاهش خطر پوکی استخوان
- ارتقا سلامت قلب و عروق
- کاهش دردهای دوران پرویدی
- کنترل وزن و افزایش متابولیسم بدن
- بهبود خاصیت ارتجاعی پوست و کاهش خطر پیری زودرس پوست
زندگی روزمره در دنیای صنعتی و ماشینی به حفظ سطح انرژی و استقامت نیاز دارد. مادران، زنان کارمند و خانه داران، اغلب چندین مسئولیت در خانه داشته و نیاز به انرژی کافی دارند. گنجاندن دانههای چیا در رژیم غذایی میتواند انرژی طبیعی و طولانی مدت را برای حمایت از فعالیتهای روزانه شما فراهم کند.
خواص دانه چیا برای تیروئید؛ راهی برای تأمین انرژی!
غده تیروئید نقش مهمی در تنظیم عملکردهای مختلف بدن از جمله متابولیسم، تولید انرژی و تعادل هورمون ایفا میکند. از خواص دانه چیا برای تیروئید میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- دانه چیا منبع غنی از مواد معدنی ضروری از جمله ید، منیزیم، سلنیوم و روی است. مواد معدنی دانه چیا نقش حیاتی در عملکرد تیروئید دارند.
- اسیدهای چرب امگا 3 دارای خواص ضد التهابی است که میتواند برای افراد مبتلا به بیماریهای خودایمنی تیروئید مانند تیروئیدیت هاشیموتو مفید باشد.
- مصرف کافی دانه چیا به دلیل داشتن فیبر میتواند به جلوگیری از یبوست افراد مبتلا به تیروئید کم کار کمک کند.
دانههای چیا مملو از مواد مغذی از جمله ویتامینها (مانند ویتامین B و ویتامین E) و آنتی اکسیدانها است. مواد مغذی دانه چیا برای سلامت کلی بدن و عملکرد صحیح سیستمهای مختلف بدن از جمله تیروئید مفید است.
جمع بندی نهایی
دانه چیا یک دانه گیاهی مغذی است که میتواند به عنوان مکمل در فرآیند کاهش وزن استفاده شود. در این مقاله به بررسی تأثیر و طریقه مصرف دانه چیا برای لاغری پرداختیم. دانههای چیا با داشتن فیبر و پروتئین بالا، توانایی تنظیم سطح قند خون، ایجاد احساس سیری، بهبود خاصیت ارتجاعی پوست و تعادل هورمونها را دارند. دانه چیا را میتوان به صورت ژلهای، خشک شده، پودینگ و اسموتی در میان وعده یا وعدههای اصلی استفاده کرد.
سوالات متداول
برای کاهش وزن چه مقدار دانه چیا مصرف کنم؟
مقدار توصیه شده روزانه دانه چیا برای کاهش وزن حدود یک تا دو قاشق غذاخوری است. بهتر است با مقدار کمتری شروع کنید و به تدریج میزان مصرف خود را افزایش دهید تا بدنتان با فیبر اضافه شده سازگار شود.
آیا میتوان دانه چیا را به صورت خام مصرف کرد؟
بله، دانه چیا طعم ملایم و آجیلی دارد. اما خیساندن دانه در آب یا اسموتیها میتواند مزایای تغذیهای بیشتری داشته باشد.
آیا دانه چیا میتواند جایگزین یک وعده غذایی برای کاهش وزن شود؟
دانههای چیا بسیار مغذی است اما نباید جایگزین یک وعده غذایی کامل شوند.
آیا مصرف دانه چیا عوارض دارد؟
مصرف دانههای چیا بهطور کلی بیخطر است. اما مصرف بیش از حد دانه چیا میتواند باعث کم آبی بدن و برخی ناراحتیهای گوراشی شود.
آیا مصرف دانه چیا به تنهایی میتواند باعث کاهش وزن شود؟
دانه چیا تنها یک مکمل برای کاهش وزن است. کاهش وزن فرآیندی پیچیده است که به تغییرات کلی سبک زندگی، ورزش منظم، رژیم غذایی متعادل و عادات پایدار نیاز دارد.
امضای سند پروژه همکاریهای فنی پسته (TCP) بین ایران و فائو
سند پروژه همکاریهای فنی پسته (TCP) بین وزارت جهاد کشاورزی و سازمان غذا و کشاورزی ملل متحد (فائو) امضا شد.
به گزارش گیاه نیوز به نقل از پایگاه اطلاعرسانی وزارت جهاد کشاورزی، پروژه همکاریهای فنی پسته بین وزارت جهاد کشاورزی و سازمان غذا و کشاورزی ملل متحد (فائو) در راستای ساماندهی و استانداردسازی زنجیره کامل تولید تا عرضه محصول پسته ایران که یکی از محصولات مهم باغبانی از نظر سطح زیر کشت، تولید و صادرات است، در حضور وزیر جهاد کشاورزی به امضای محمدمهدی برومندی معاون امور باغبانی وزارت جهاد کشاورزی و پوباک دهوج جیسی سرپرست دفتر نمایندگی فائو در جمهوری اسلامی ایران رسید.
محمدعلی نیکبخت وزیر جهاد کشاورزی در این مراسم به تجربیات ایران در زمینه تولید و افزایش بهرهوری در واحدهای تولیدی اشاره کرد و گفت: ایران در زمینه شیلات، آبزیپروری، دامپروری، طیور، باغبانی، زراعت و همچنین طرحهای مربوط به آب و خاک از جمله آبخیزداری و آبخوانداری دارای تجربیات ارزندهای است.
وی با تأکید بر تغییرات آب و هوایی و محدودیت منابع در کل دنیا و اهمیت آن، گفت: در کشورمان با روشهای علمی و جدید به دنبال کاهش خسارات در تولید هستیم.
وزیر جهاد کشاورزی با بیان این که توسعه زنجیرههای ارزش و صنایع تبدیلی و تکمیلی برای به حداقل رساندن ضایعات از جمله برنامههای این وزارتخانه است، اضافه کرد: استفاده از دانش و کشاورزی دانشبنیان، افزایش بهرهوری و همچنین هوشمندسازی کشاورزی نیز در دستور کار وزارت جهاد کشاورزی قرار دارد.
وی افزود: فائو بهعنوان یک سازمان تخصصی و حرفهای در کشاورزی میتواند نقش مهمی را برای تبادل اطلاعات، دانش و تجربه بین کشورهای عضو ایفا کند.
نیکبخت بیان کرد: سازمان غذا و کشاورزی ملل متحد میتواند تجربیات موفق را از جمهوری اسلامی به سایر کشورها منتقل کند و همچنین برعکس آن نیز میتواند رقم بخورد.
وی در پایان خواستار ارتباط نزدیکتر و بیشتر فائو با جمهوری اسلامی ایران شد.
محمدمهدی برومندی معاون امور باغبانی وزارت جهاد کشاورزی نیز در این نشست با اشاره به وضعیت تولید پسته در کشورمان گفت: ایران از لحاظ سطح زیر کشت پسته رتبه اول و در تولید این محصول رتبه دوم را به خود اختصاص داده است.
به گفته وی، کشورمان در تولید ۳۲ محصول باغبانی، رتبه یکم تا هشتم را داراست.
حمایت از جمهوری اسلامی ایران در جذب سرمایه و سرمایهگذاریهای بینالمللی چندجانبه
«پوباک دهوج جیسی» سرپرست دفتر نمایندگی فائو در جمهوری اسلامی ایران نیز در این نشست گفت: فائو در جذب سرمایه و سرمایهگذاریهای بینالمللی چندجانبه از اقدامات جمهوری اسلامی ایران حمایت میکند.
بنابر این گزارش، با توجه به جایگاه ممتاز محصول پسته جمهوری اسلامی ایران در بازار جهانی این محصول، حفظ و ارتقای روند صادرات این محصول از اهمیت راهبردی برای بخش کشاورزی و درآمد ارزی غیرنفتی کشور برخوردار است. به همین منظور بروزرسانی زنجیره تأمین پسته اعم از تولید، فرآوری و صادرات با آخرین دستاوردها و دستورالعملهای فنی و استاندارهای کیفی مورد پذیرش مراجع بینالمللی و کشورهای هدف بهویژه با در نظر گرفتن رو به رشد بودن بازار رقابتی در این محصول بیش از پیش ضرورت پیدا کرده است.
در این راستا وزارت جهاد کشاورزی با توجه به رسالت خود در پشتیبانی از توسعه صادرات محصولات کشاورزی ظرف شش ماه گذشته مذاکراتی را با سازمان غذا و کشاورزی ملل متحد (فائو) در جهت شناسایی نقاط قوت و ضعف بخش پسته کشور و راهکارهای توسعه این بخش به عمل آورد و در نتیجه این مذاکرات پروژهای تحت عنوان «بهبود تولید و صادرات پسته از طریق ارتقای مدیریت جامع محصول» تدوین و آماده امضا شد.
این پروژه که با اعتباری در حدود ۴۲۰ هزار دلار توسط فائو تأمین مالی میشود، آخرین یافته جهانی در فناوریهای تولید، برداشت، فرآوری تر و خشک، انبارش، پایش و کنترل کیفی محصول و استقرار بهروزترین مقررات مرتبط با سلامت محصول را با بهرهگیری از متخصصان داخلی و بینالمللی در سطح پایلوت پیادهسازی کرده و به ظرفیتسازی در سازمانهای ذیربط بهویژه تشکلهای تولیدکنندگان و صادرکنندگان خواهد پرداخت.
سازمان حفظ نباتات کشور، سازمان غذا و دارو، موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور، سازمانهای استانی وزارت جهاد کشاورزی و اتحادیه و تشکلهای ذیربط با همکاری فائو در اجرای این پروژه مشارکت خواهند داشت.
فخری زندیان
نظارت دانشگاه تهران بر میزان نهال های تولیدی منابع طبیعی
رئیس سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور در سی و چهارمین جلسه طرح مردمی کاشت یک…
سرپرست سازمان امور عشایر ایران از ساخت ۷۰ هزار سرپناه ایمن توسط سازمان امور عشایر ایران با مشارکت گروههای جهادی و خود عشایر در مناطق عشایرنشین کشور خبر داد و گفت: همچنین با دستور رئیسجمهور، ظرف دو سال آینده ۲۲۰ هزار پنل تولید برق خورشیدی و ۳۸۰ خانه بهداشت سیار در اختیار عشایر قرار میگیرد و خرید تضمینی گوشت قرمز از عشایر براساس مصوبه شورای قیمتگذاری محصولات کشاورزی انجام خواهد شد.
به گزارش گیاه نیوز به نقل از سازمان امور عشایر ایران، سیاوش احمدی میرقائد سرپرست سازمان امور عشایر ایران با اشاره به برکات سفر رئیس جمهور به استان کهگیلویه و بویراحمد برای عشایر اظهار داشت: این سفر یکی از تاریخیترین حضور رؤسای جمهوری در میان جامعۀ عشایری و از جهات مختلف حائز اهمیت فراوانی برای تغییر رویکرد دستگاههای اجرایی به ارائه خدمات به این جامعه کمبرخوردار بود که امیدواریم باعث توسعه حوزههای مختلف در مناطق عشایری کشور شود.
وی افزود: همزمان با سفر دوم رئیسجمهور به کهگیلویه و بویراحمد مصوبات کمنظیری در تاریخ ارائه خدمات به جامعه عشایری به تصویب رسید که با اجرا شدن آنها بخش زیادی از مشکلات اساسی جامعه عشایری در حوزههای راه، بهداشت و درمان، تامین برق خورشیدی، تامین نهادههای دامی و ایجاد میادین عرضه و فروش دام عشایر و حمایت از توان تولیدی جامعه عشایری مرتفع میشود.
احمدی میرقائد ادامه داد: راهاندازی ۳۸۰ خانه بهداشت سیار تا پایان سال ۱۴۰۳ در مناطق عشایری کشور، تامین و توزیع ۲۲۰ هزار پنل تولید برق خورشیدی ظرف دو تا سه سال آینده توسط وزارت نیرو، خرید تضمینی گوشت قرمز از عشایر براساس مصوبه شورای قیمتگذاری محصولات کشاورزی و اختصاص زمین مناسب برای راهاندازی میادین عرضه و فروش دام عشایر از طریق وزارت جهاد کشاورزی از جمله این مصوبات است.
وی بیان داشت: همچنین تحویل نهادههای دامی توسط وزارت جهاد کشاورزی در قالب تولید قراردادی و تحویل گوشت قرمز توسط عشایر، پرداخت حق بیمه سهم عشایر در صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر در سالهای خشکسالی، کمک به تامین منابع برای تکمیل و ساخت ایلراههای عشایری، اختصاص ۲۰ هزار هکتار زمین برای توسعه کشت گیاهان دارویی در مناطق عشایری، تامین رایگان واکسن دامی مورد نیاز عشایر به منظور افزایش بهرهوری و تخصیص ۱۰۰ درصد اعتبارات حوزه عشایر در سطح ملی و استانی توسط سازمان برنامه و بودجه کشور به سازمان امور عشایر و دیگر دستگاه های ذیربط از دیگر مصوبات سفر رئیسجمهور به کهگیلویه و بویراحمد است.
سرپرست سازمان امور عشایر ایران با اشاره به این که ریاست جمهوری در سفر به کهگیلویه و بویراحمد از نمونه طرح سرپناه احداث شده برای خانوارهای عشایری بازدید و استقبال کردند، گفت: یکی از اقدامات اساسی سازمان برای ارتقای سطح زندگی عشایر، ساخت سرپناههای ایمن است.
وی ادامه داد: در همین راستا و براساس برنامۀ تدوین شده، ظرف سه سال آینده تلاش میشود ۷۰ هزار سرپناه ایمن توسط سازمان امور عشایر با مشارکت گروههای جهادی و خود عشایر در مناطق عشایری ساخته شود که میتواند در ایجاد رضایتمندی خانوارهای عشایری، نگهداشت عشایر در صحنه تولید و ارتقای رفاه آنان بسیار مؤثر باشد.
احمدی میرقائد با اشاره به شیوه زیست عشایر و زندگی در سیاه چادرها در شرایط مختلف جوی که مخاطرات فراوانی را برای عشایر دارد و باعث وارد آمدن خسارات قابل ملاحظهای به عشایر میشود، خاطرنشان کرد: برای ما ساخت سرپناه ایمن برای عشایر برای کاهش مخاطرات طبیعی از قبیل سیل، سرما و گرما، جلوگیری از خطر حمله و حوش و افزایش شرایط بهداشتی و رفاه عشایر و از سوی دیگر ارتقای شأن و منزلت خانوارهای عشایری با داشتن محل زندگی مناسب و حداقل امکانات متناسب با مقضیات زمان حاضر، اهمیت زیادی دارد.
رونمایی و اجرای چهار طرح مهم اقتصادی در مناطق عشایری
سرپرست سازمان امور عشایر ایران در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به رونمایی از چهار طرح اقتصادی مهم در دور دوم سفر هیات دولت به کهگیلویه و بویراحمد و تاکید بر لزوم ایجاد درآمد پایدار برای عشایر، بیان داشت: درآمد اصلی عشایر متکی بر دام است که با توجه به خشکسالی مستمر سالهای اخیر و عدم پایداری در بازار فروش محصولات دامی عشایر و به تبع آن کاهش بعضاً درآمد عشایر موجب شده که سازمان امور عشایر به دنبال ایجاد راهکارهایی جدی برای نگهداشت این جامعه مولد و تلاشگر در مناطق عشایری و همچنین ایجاد راههای جدید برای افزایش درآمد عشایر باشد.
وی اضافه کرد: در همین راستا برای تنوعبخشی به اشتغال و درآمد عشایر، چهار طرح مهم اقتصادی شامل توسعه صنایع دستی عشایر، توسعه گردشگری عشایر، توسعه کشت و جمعآوری گیاهان دارویی و توسعه زنجیره تولید گوشت قرمز در مناطق عشایری در دست اجرا است.
احمدی میرقائد افزود: پیشبینی میکنیم با اجرای این طرحها سالانه به طور متوسط بیش از ۱۴۰ میلیون تومان برای عشایر افزایش درآمد ایجاد شود و به نوعی حضور عشایر در مناطق عشایری به صورت نسبی با درآمد مکفی و اقتصادی تضمین میشود.
سرپرست سازمان امور عشایر ایران با بیان اینکه جامعه عشایری کشور با جمعیت ۱.۲ میلیون نفر ۲۵ درصد گوشت قرمز و ۳۵ درصد صنایع دستی کشور را تأمین میکنند، گفت: عشایر یکی از ارکان اساسی تأمین امنیت اقتصادی و غذایی کشور هستند و از این جهت در کنار سایر توانمندیهای اجتماعی و فرهنگی، این جامعه حائز اهمیت بسیار زیادی میباشند.