انار نماد اصلی سفره شب یلدا است و گذشتگان ما آن را میوهی باروری و برکت میدانستند. اما علاوه بر این، از نظر علم هم انار از سالمترین و بهترین میوههای روی زمین است و مجموعهای از ترکیبات مفید را در خود دارد که در کمتر خوراکی دیگری میتوان پیدا کرد. تحقیقات علمی نشان دادهاند که انار میتواند فواید زیادی برای سلامتی داشته باشد و خطر ابتلا به برخی بیماریها را کاهش دهد. اگر دوست دارید با خواص انار به طور کامل آشنا شوید با گیاه نیوز همراه باشید.
۱. انار سرشار از مواد مغذی است
پوست انار ضخیم و خارقالعاده است، اما درون این پوست ضخیم صدها دانه ظریف و خوشمزه یاقوت مانند قرار گرفته است. هر کدام از این دانهها دارای خواص شگفتانگیزی هستند که انار را به یک میوه خاص تبدیل کرده است. در ادامه میتوانید بخشی از ارزش غذایی یک لیوان انار دان کرده (حدود ۱۷۴ گرم) را ببینید.
- فیبر: ۷ گرم
- پروتئین: ۳ گرم
- ویتامین ث: ۳۰ درصد
- ویتامین کا: ۳۶ درصد
- فولات: ۱۶ درصد
- پتاسیوم: ۱۲ درصد
دانههای انار بسیار شیرین هستند البته اگر رسیده و تازه باشند. هر یک لیوان دانه انار حدود ۲۱ گرم قند و حدود ۱۴۴ کالری انرژی دارد. علاوه بر این انار ترکیباتی قوی با خواص دارویی هم دارد.
۲. خواص دارویی انار
درون انار دو ماده وجود دارد که در واقع اکثر خواص انار را مدیون آنها هستیم.
-
پونیکالاجین (Punicalagin)
این ماده یک آنتیاکسیدان بسیار قوی است که هم در آب آنار و هم در پوست انار پیدا میشود. خاصیت آنتیاکسیدان این ماده آنقدر زیاد است که باعث شده آب انار ۳ برابر بیشتر از نوشیدنیهایی مانند آب انگور و چای سبز آنتیاکسیدان فعال داشته باشد. همین آنتیاکسیدان و البته چیزهای دیگر باعث میشود که خواص آب انار و البته خواص پوست انار هم بسیار زیاد باشد.
-
پونیسیک اسید (Punicic acid)
این اسید درون روغن هسته انار یافت میشود و جزء اسیدهای چرب اصلی دانههای انار است. این ماده یکی از اسیدهای چرب امگا ۶ است.
۳. تأثیر ضدالتهابی قوی انار
یک خاصیت انار که آن را به میوهای شگفتانگیز تبدیل میکند نقش ضدالتهابی این میوه است. التهابهای شدید یکی از عواملی است که باعث مشکلات و بیماریهای بسیار جدی میشود. بیماریهایی مثل بیماریهای قلبی و عروقی، سرطان، دیابت نوع ۲، آلزایمر، و حتی چاقی مفرط! انار خواص ضدالتهابی بالایی دارد که مشخصا از خاصیت آنتیاکسیدانی پونیکالاجین ناشی میشود.
تحقیقات و مطالعات زیادی بر روی خاصیت ضدالتهابی انار انجام شده است. مطالعات نشان داده است که مواد مؤثر موجود در انار میتوانند طی زمان هضم، باعث کاهش التهاب دستگاه گوارش شوند و همچنین تأثیر خوبی در کاهش فعالیتهای سلولهای سرطانی مربوط به سرطان سینه و روده بزرگ داشته باشند.
یکی از تحقیقات ۱۲ هفتهای بر روی افراد دیابتی نشان داد، مصرف ۱.۱ لیوان آب انار (برابر با ۲۵۰ میلیگرم) در روز باعث کاهش التهابهای “CRP” و “interleukin-6” تا ۳۲ و ۳۰ درصد شده است. اگر دچار التهاب فیزیکی ناشی از بیماریهای مختلف هستید و میخواهید این التهاب را کاهش دهید، انار یک مکمل عالی برای اضافه کردن به رژیم غذایی است. خواص آب انار مانند یک داروی بدون عوارض عمل میکند و توانایی بسیار زیادی در کاهش التهابهای مشکلساز دارد.
۴. آسان شدن هضم غذا با مصرف انار
بسیاری از مشکلات بدن از آنجا شروع میشود که دستگاه گوارش ما در هضم غذا خوب عمل نمیکند. عملکرد صحیح دستگاه گوارش برای بدن حیاتی است. فیبر موجود در انار به ما کمک میکند تا رودههای سالمی داشته باشیم که خوب هم کار میکنند.
از دیگر خواص انار برای روده میتوان به کاهش احتمال بروز بیماری «کرون» که از بیماریهای التهابی روده است و همچنین «زخم معده» اشاره کرد. برای داشتن رودهی سالم، بهترین راه خوردن انار دان شده به صورت کامل است.
۵. تأثیر انار در درمان سرطان پروستات
سرطان پروستات یکی از سرطانهای رایج در میان مردان است. تحقیقات آزمایشگاهی به نتایجی رسیده است که نشان میدهد خواص عصاره انار ممکن است بتواند تولید سلولهای سرطانی را کند و حتی سلولهای سرطانی را تحریک به خزان یاختهای یا آپوپتوز کند. آپوپتوز همان مرگ سلولی است که در آن سلول دچار مرگ برنامهریزی شده میشود.
تحقیقات بر روی آقایان نتایج جالبی در این زمینه نشان داد. نوشیدن ۲۳۷ میلیلیتر آب انار به صورت روزانه باعث کاهش PSA یا prostate-specific antigen میشود. PSA نشانهای از سرطان پروستات در خون است. مردانی که میزان PSA خون آنها در مدت زمان کوتاهی دو برابر شود در خطر مرگ بر اثر سرطان پروستات هستند. نوشیدن این میزان توصیه شده از آب انار به صورت روزانه و منظم باعث کاهش سرعت دو برابر شدن میزان PSA از ۱۵ ماه به ۵۴ ماه میشود.
۶. کمک به درمان سرطان
سرطان سینه یکی از سرطانهای رایج در میان زنان در سنین مختلف است. عصارهی انار ممکن است بتواند از بازتولید سلولهای سرطانی جلوگیری کند و حتی آنها را بکشد و از بین ببرد. البته اطلاعات و شواهد به دست آمده هنوز محدود هستند و تحقیقات و پژوهشهای بیشتری در این زمینه لازم است.
۷. کاهش فشار خون با انار
فشار خون بالا یکی از بیماریهایی است که عوارض بسیار زیادی به همراه دارد؛ از مهمترین آنها میتوان به حمله قلبی و سکته مغزی اشاره کرد.
در یکی از تحقیقات بر روی افراد با فشار خون بالا بعد از مصرف ۱۵۰ میلیگرم آب انار به صورت روزانه برای مدت ۲ هفته، شاهد کاهش قابل ملاحضه و بارز فشار خون بودند. تحقیقات دیگر هم به نتایج مشابه رسیدند، خصوصا در کسانی که فشار خون آنها به اعداد بالایی میرسد. با این اوصاف باید کاهش فشار خون را هم در میان فواید انار ذکر کنیم.
۸ . خواص انار در بهبود درد و ورم مفاصل
التهاب مفصل یا آرتریت (Arthritis) یکی از بیماریهای شایع است و انواع مختلفی از آن وجود دارد که به دلیل عوامل مختلفی مانند روماتیسم یا آرتروز ایجاد میشود. با توجه به اینکه یکی از خواص انار خاصیت ضدالتهابی آن است، این میوه میتواند به درمان التهاب مفاصل کمک کند.
مطالعات در این زمینه نشان دادهاند عصاره انار میتواند آنزیمهای شناخته شدهای که به مفاصل آسیب میزنند را در مردان و زنان دچار التهاب مفصل کاهش دهد و متوقف کند. مطالعات نشان داده است که خواص انار باعث بهبود التهاب مفصل در موش شده اما شواهد تحقیقات بر روی انسانها هنوز کم است.
۹. خواص انار برای لاغری
ویتامین C موجود در دانه انار به اندازهای است که میتواند تا ۴۰ درصد از نیاز روزانه ما به ویتامین C را تامین کند. این میوه همچنین به علت میزان زیاد فیبر باعث احساس سیری و کنترل اشتها میشود. اگر به هر دلیلی انار دوست ندارید یا نمیتوانید مثل بقیه یک پیاله انار دان شده بخورید، میتوانید برای بهرهمند شدن از خواص لاغری انار کمی انار را به سالاد یا ماست خود اضافه کنید.
یکی از راههای دیگر مصرف رب انار است. خواص رب انار برای لاغری هم مانند خود انار است. البته رب انار بیشتر از خود انار باعث کاهش فشار خون میشود و خوردن آن به تنهایی مشکل است. میتوانید رب انار یا انار پخته را در کنار غذاهای با مرغ امتحان کنید.
۱۰. تقویت عملکرد جنسی و قدرت باروری
غلظت آنتی اکسیدانهای انار و تأثیر آن در کاهش استرس اکسیداتیو، انار را تبدیل به میوهای مفید برای تقویت عملکرد جنسی و قدرت باروری کرده است. تحقیقات نشان میدهند استرس اکسیداتیو باعث اختلال در عملکرد اسپرم و کاهش باروری در زنان میشود.
آب انار به کاهش استرس اکسیداتیو در جفت کمک میکند. همچنین نوشیدن آب انار میتواند سطح تستوسترون که یکی از اصلیترین هورمونهای جنسی است را در مردان و زنان، افزایش دهد.
۱۱. خواص انار برای پوست
انار سرشار از ویتامین C است؛ ویتامینی بسیار مهم و حیاتی برای سلامت پوست. همچنین همانطور که گفته شد، انار آنتیاکسیدان بسیار زیادی دارد که برای پوست بسیار مفید است، از پیری زودرس پوست جلوگیری میکند و چین و چروک پوست را کاهش میدهد.
برای بهرهمند شدن از خواص پوست انار شما میتوانید ۲ قاشق غذاخوری از پودر پوست انار را با یک قاشق غذاخوری آب لیمو و عسل ترکیب کنید. این مواد را خوب ترکیب کنید تا خمیر نرمی به دست بیاورید. حالا این ماسک را برروی صورت و گردن خود به صورت یکدست بمالید و ۱۵ دقیقه صبر کنید و بعد با آب ولرم شستوشو دهید. این ماسک صورت میتواند لکههای تیره پوست را از بین ببرد و به رنگدانههای پوست کمک کند تا پوست روشن شود. در نتیجه لکهها به مرور محو شوند و عوارض پیری پوست هم کاهش پیدا میکند.
آنتیاکسیدان موجود در دانه و پوست انار با جوش صورت هم مبارزه میکند. برای این کار شما میتوانید ۲ قاشق غذاخوری هسته انار خورد شده را با یک قاشق غذاخوری زردچوبه ترکیب کنید. ترکیب را روی قسمتهای درگیر جوش بمالید و بعد از ۱۵ دقیقه با آب سرد بشویید.
روغن هسته انار برای درمان اگزما و همچنین درمان پسوریازیس یکی از روشهای شناخته شده است. روغنهای گیاهی طبیعی مثل روغن بادام شیرین، روغن آرگان و روغن هسته انار، مزایای زیادی برای پوست دارند و با خاصیت آبرسانی و نرم کنندگی بالا با خشکی پوست و اگزما مبارزه میکنند. برگ انار هم ممکن است در درمان پیسی مؤثر باشد، اما نیاز به تحقیقات بیشتری در این زمینه است تا میزان تأثیرگذاری آن بررسی شود.
۱۲. خواص انار برای مو
آنتیاکسیدانهای موجود در انار برای مو هم مفید هستند. آنها میتوانند با تقویت فولیکول مو و بهبود خونرسانی به پوست کف سر موها را تقویت کنند. روغن هسته انار هم میتواند در درمان موخوره مؤثر باشد و نوک موها را نرم و وز مو را برطرف کند.
افرادی که موهای فر و مجعد دارند میتوانند با استفاده از روغن هسته انار از گره خوردن مو جلوگیری و موها را نرم و حالتپذیر کنند. شواهدی نشان داده است که انار حتی در پیشگیری از پیری زودرس مو یعنی سفید شدن مو هم میتواند مؤثر باشد. شما حتی با خوردن انار هم میتوانید موهای خود را تقویت کنید.
۱۳. خواص انار برای پیشگیری از بیماریهای قلبی
بیماریهای قلبی در حال حاضر رایجترین دلیل مرگ و میر، قبل از رسیدن به پیری است. بیماری قلبی پیچیده است و عوامل متعددی بر آن تأثیر میگذارد. پونیسیک اسید، بهعنوان یکی از اسیدهای چرب موجود در انار، ممکن است بتواند به مقاومت در برابر مراحل متعدد بیماری قلبی، کمک کند.
در یک تحقیق بر روی ۵۱ نفر با میزان تریگلیسرید بالا به این نتیجه رسیدند که پس از مصرف ۸۰۰ میلیگرم از روغن هسته انار به صورت روزانه برای مدت ۴ هفته، میزان تریگلیسرید به طور چشمگیری کاهش پیدا کرد و همچنین ضریب میزان «کلسترول خوب» (HDL) بدن هم بهبود یافت. تحقیقات دیگری بر روی خواص آب انار برای افراد با دیابت نوع دو و کلسترول بالا هم نشان داد که میزان «کلسترول بد» (LDL) به طرز چشمگیری کاهش داشته است.
۱۴. خواص انار برای مبارزه با باکتری و قارچ
قابلیت مبارزه با میکروارگانیسمهای مضر یکی ازخواص درمانی انار است. محققان متوجه فعالیتهای ضد میکروبی انار شدند و مبارزه آن با باکتریها و قارچ را بهخوبی مشاهده کردند. تأثیر ضدباکتری و ضدقارچی انار میتواند حتی از ایجاد عفونت و التهاب درون دهان شما هم جلوگیری کند. این عفونتها شامل شرایطی مانند التهاب لثه، پیوره لثه و استوماتیت هم میشوند. تحقیقاتی در این زمینه منتشر شد که در آن به این نتیجه رسیده بودند که نوشیدن آب انار باعث کاهش تجمع پلاک دندان تا ۳۲ درصد میشود.
۱۵. تأثیر انار در بهبود حافظه
شواهدی وجود دارد که میوه انار شاید بتواند باعث بهبود حافظه شود. یک تحقیق بر روی بیمارهای نیازمند به جراحی، به این نتیجه رسید که مصرف ۲ گرم عصارهی انار، باعث جلوگیری از فراموشی بعد از جراحی شد.
تحقیقات دیگری بر روی ۲۸ فرد مسن انجام شد که همه این افراد از مشکل حافظه گلایه داشتند. محققان به این نتیجه رسیدند که نوشیدن ۲۳۷ میلیلیتر آب انار به صورت روزانه، به طرز قابل ملاحضهای باعث بهبود نشانگرهای «حافظه زبانی» و «حافظه تصویری» شد. علاوه بر این، تحقیقات بر روی موشها هم نشان داد که انار ممکن است بتواند به مبارزه با بیماری آلزایمر کمک کند.
۱۶. بهبود تأثیر ورزش
انار سرشار از نیترات خوراکی است و ثابت شده است که این ماده باعث بهبود تأثیر ورزش در بدن میشود. تحقیقاتی بر روی ۱۹ ورزشکاری که بر روی تردمیل میدویدند نشان داد که مصرف تنها یک گرم عصاره انار ۳۰ دقیقه قبل از ورزش، به طور قابل ملاحظهای گردش خون را افزایش داده، خستگی را به تعویق انداخته و تأثیر ورزش بر بدن را افزایش داده است.
این خواص انار باعث شده است تا انار تبدیل به یک خوراکی رژیمی مناسب برای قبل از ورزش باشد. مصرف کربوهیدرات سالم قبل از ورزش انتخاب بسیار مناسبی است. انار حاوی میزان زیادی کربوهیدرات است که به حفظ انرژی در طول تمرین کمک میکند و اجازه نمیدهد شما دچار کمبود انرژی و ضعف شوید.
انار یک منبع انرژی قوی است؛ درحالی که ما نوشیدنیهای انرژیزا و مواد مصنوعی مضر دیگر را برای انرژی گرفتن و پرانرژی ماندن انتخاب میکنیم! آب انار حاوی قند و ویتامینهایی است که به ما کمک میکند در تمام روز سرحال و پرانرژی باشیم.
۹۰ درصد از کالری انار از کربوهیدرات موجود در آن است و این کربوهیدرات است که در بدن انرژی تولید میکند. کربوهیدرات منبع انرژی دلخواه بدن برای تولید انرژی است. تحقیقات بیشتری در این زمینه لازم است، اما به نظر میرسد انار هم مانند چغندر، در بهبود عملکرد فیزیکی ما تأثیر زیادی دارد.
جمعبندی
انار یکی از مفیدترین میوهها و شامل مواد مغذی و طبیعی ضروری برای بدن انسان است. انار خواص بسیار گستردهای دارد و میتواند خطر ابتلا به بیماریهای جدی شامل بیماری قلبی، سرطان، آرتروز و التهاب مفصل و مشکلات گوارشی را کاهش دهد. گذشته از این انار برای مراقبت از پوست و مو ترکیبات مفید و اثربخشی دارد. اما انار تأثیرات خارقالعاده دیگری مانند بهبود حافظه و افزایش تأثیر ورزش بر بدن را هم دارد. این موارد در کنار هم خواص انار را بهعنوان یک میوه کامل میسازند.
منابع: Medical News Today، Healthline